Corona & Spanje

Goed voorbereid op vakantie!

Op deze pagina probeer ik je zo goed mogelijk te informeren over alle maatregelen, corona bewijzen en welke noodzakelijke formulieren je moet hebben voordat je vakantie kan gaan vieren in Spanje. Een goede voorbereiding, zodat je zonder stress kunt genieten van je vakantie in Spanje!

Update 3 januari 2021

ALGEMEEN:

Spanje heeft een geel reisadvies. Dit betekent dat reizen naar Spanje mogelijk is. Klik HIER voor meer informatie over kleurcodes.

Mondkapjes: Verplicht vanaf 6 jaar in alle openbare binnen- en buitenruimtes. Zoals op straat, openbaar vervoer, winkels, restaurants en bars (behalve aan tafel). Uitzonderingen zijn  als je buiten aan het sporten bent of aan het strand ligt.

Avondklok: Dit verschilt per regio. De regio’s Catalonië, Costa Brava en Costa Dorada hebben een avondklok van 01.00 uur tot 06.00 uur. Montoro, Estepona en Marbella hebben een avondklok van 02.00 tot 05.00 uur.  De avondklok op de Canarische eilanden en de Balearen is geschrapt m.u.v. Mallorca. Mallorca heeft een avondklok van 02.00 tot 06.00 uur.

Quarantaine:  Er is geen quarantaineplicht bij aankomst in Spanje. Mits je vrij van klachten bent, dan is er ook bij terugkeer in Nederland geen quarantaine verplicht.

Afstand: Je dient in Spanje 1.5 meter afstand te houden.

Goed om te weten: Er kunnen in bepaalde regio’s van Spanje ook andere maatregelen van toepassing zijn. Check HIER of er voor de regio waar jij heen gaat andere regels worden gehanteerd. Kies ‘Travel to Spain, select your destination region’ en kies het gebied op de kaart waar je naar toe gaat.

WAT MOET IK REGELEN VOOR VERTREK:

Coronabewijs heenreis:
Met het Digitaal Corona Certificaat (CoronaCheck-app) moet je een van de volgende bewijzen kunnen aantonen, ongeacht het vervoermiddel:
* Een vaccinatiebewijs  waaruit blijkt dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste prik moet minimaal 14 dagen geleden zijn gezet. Op het vaccinatiebewijs moet worden vermeld: naam, achternaam, datum van vaccinatie (s), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven en de contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven. OF:
* Een herstelbewijs waaruit blijkt dat je bent hersteld van Covid-19. Het bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven. Het document moet zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener. Het volgende moet vermeld staan op het document: naam, achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte. De documenten dienen opgesteld te zijn in het Spaans, Engels, Frans of Duits. In het geval dat het document in een andere taal is opgesteld dan dient een aanvullende vertaling naar het Spaans te worden overlegd, opgesteld door een officiële instantie. OF:
* Een negatief testbewijs. Reizigers vanaf 12 jaar die naar Spanje reizen moeten binnen 72 uur voor aankomst een PCR-, LAMP-, TMA-test of binnen 48 uur voor aankomst een antigeen sneltest laten afnemen met een negatief resultaat. Een zelftest volstaat niet.
De documenten mogen zowel digitaal als op papier worden meegenomen.

Coronabewijs terugreis:
Iedereen vanaf 12 jaar moet een Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien om terug te kunnen reizen naar Nederland. Gebruik hiervoor je QR-code uit de CoronaCheck-app. Je coronabewijs (DCC) kan zijn:
* Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste prik moet minimaal 14 dagen geleden zijn gezet. Ben je gevaccineerd met Janssen? Dan moet de laatste prik minimaal 28 dagen geleden zijn gezet.
* Een herstelbewijs waarbij de positieve NAAT (PCR)-test minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden moet zijn afgenomen.
* Een PCR-test met een negatief resultaat van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland.
* Een antigeen sneltest met een negatief resultaat van maximaal 24 uur oud voor vertrek naar Nederland.

GEZONDHEIDSVERKLARING RIVM:
Het RIVM verplicht alle reizigers die per vliegtuig naar een bestemming afreizen binnen 24 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Het formulier is verplicht voor zowel de heen- als de terugreis. Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen kun je deze verklaring invullen bij het online inchecken. In dit geval hoef je geen formulier uit te printen. Goed om te weten: je moet een stoelnummer invullen op het formulier.

FCS FORMULIER SPAANSE OVERHEID:
Reizigers die per vliegtuig of boot naar Spanje reizen dienen een FCS formulier in te vullen. Deze gezondheidsverklaring vul je binnen 48 uur voor vertrek in via
deze website. Vervolgens ontvang je een QR code. Neem deze geprint of digitaal mee en houd deze gereed bij het inchecken en bij aankomst in Spanje. Zorg ervoor dat je dit voor vertrek hebt geregeld. Het is niet meer mogelijk om een papieren variant op de luchthaven te krijgen. Zonder ingevuld FCS formulier (QR-code digitaal of geprint) heb je geen toegang tot de vlucht.
TIP: heb je problemen bij het laden van het FCS formulier, probeer de website dat te openen in een andere browser (bv. Google Chrome)

CANARISCHE EILANDEN:
Voor de Canarische eilanden wordt het aangeraden de meldingsapp voor besmettingen RadarCOVID op je mobiele telefoon te downloaden. Klik HIER voor meer informatie.

REIZEN NAAR EN BINNEN SPANJE:
Vliegen: Check de website van de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie met betrekking tot de coronamaatregelen.
Auto: Check de maatregelen van het land waar je doorheen rijdt. Heeft het gebied een oranje reisadvies, dan adviseert de Nederlandse overheid om zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken of tussendoor te stoppen totdat je het oranje gebied uit bent.
Autohuur: Raadpleeg de website van de desbetreffende verhuurder voor meer informatie.
Openbaar vervoer: Het dragen van een mondkapje is verplicht.

OP DE BESTEMMING:
Verblijf: In je accommodatie zijn normaliter regels opgesteld om jou een zorgeloze vakantie te kunnen bieden.
Stranden: Zijn toegankelijk.
Restaurants: Geopend met beperkingen zoals het dragen van een mondkapje (behalve aan tafel) en mogelijk zijn er per regio verschillen t.a.v. openingstijden, capaciteit en groepsgrootte. Het is aan te bevelen om te vooraf te reserveren.
Winkels: Supermarkten en levensmiddelenwinkels zijn open. Ook niet-essentiële winkels gaan vaker open.

TESTEN IN SPANJE:
De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een overzicht gemaakt van testlocaties in Spanje dichtbij een vliegveld. Daarnaast zijn er testcentra op de belangrijkste vliegvelden in Spanje, op de Balearen en op de Canarische eilanden die zowel PCR-testen als sneltesten afnemen. Je dient van te voren een afspraak te maken. Klik HIER voor testen op de luchthavens Alicante, Valencia, Menorca, Ibiza, Palma de Mallorca

Wil je tijdens je vakantie checken of je nog Corona vrij bent, dan kun je bij de apotheek een zelftest kopen. De kosten hiervan liggen rond de € 6,-

RECHTEN ALS JE VAKANTIE NIET DOORGAAT:
Op de site Consuwijzer vind je (o.a) informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je vakantie niet doorgaat. Check voordat je boekt ook goed de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden van de reisorganisatie / luchtvaartmaatschappij / verblijf en/of autohuur.

VERZEKERINGEN:
Neem contact op met je ziektekostenverzekering om te informeren of je verzekerd bent als je tijdens je vakantie in Spanje wordt getroffen door het Corona virus. Neem ook altijd contact op met de maatschappij waar je een reisverzekering hebt afgesloten.

ADVIEZEN:
Lees HIER de adviezen van de Nederlandse overheid en HIER de Engelstalige adviezen van de Spaanse overheid.

Klik HIER voor inspiratie voor jouw vakantie naar Spanje, veel plezier en maak de mooiste herinneringen!

AANVULLINGEN?
Heb je aanvullingen, opmerkingen en/of tips? Fijn als je mij dit laat weten! Stuur een mail naar info@despaansegids.nl

Liefs, Wendy

Deze informatie is met zorg door mij gemaakt met informatie die verstrekt is door de lokale autoriteiten. Aangezien de maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden verleend en aanvaardt De Spaanse Gids geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

 

 

 

Blijf op de hoogte!

Tips voor jouw vakantie naar Spanje? Schrijf je dan snel in en ontvang ca. 1x  per maand dé inspiratie nieuwsbrief!

Bedankt voor je inschrijving!